مراقبت کانگورویی: ارتباط نزدیک و طبیعی با نوزاد
مراقبت کانگورویی یا پوست به پوست روشی برای در آغوش گرفتن و مراقبت از نوزاد است که در آن ریزدونه تازه به دنیا آمده برای گرم نگه داشتن و تغذیه شدن، با پوست و بدن والدین خود تماس برقرار میکند. در این وضعیت نوزاد که معمولاً باید برهنه باشد (به جز پوشک)، در وضعیت عمودی و در برابر سینه برهنه والدین قرار میگیرد. هم مادر و هم پدر میتوانند مراقبت کانگورویی را انجام دهند. این تکنیک اغلب برای آن دسته از نوزادان نارسی که هنوز در بیمارستان هستند استفاده میشود. ریزدونه از شما دعوت میکند که تا پایان این مطلب جذاب با ما باشید.
دوره مراقبت نوزاد برای مادران آگاه، بهترین هدیه ای است که می تونید به خود و فرزندتان بدهید. تو این دوره ما یک کتاب رایگان رو به عنوان هدیه برای شما مادر آگاه در نظر گرفتیم. برای مشاهده دوره روی عکس زیر کلیک کنید
مراقبت کانگورویی یا تماس پوست به پوست چیست؟
این روش در سالهای اخیر بازتاب بسیار زیادی در رسانهها و دنیای پزشکی داشته است و بسیاری از والدین به دنبال شناختن این روش هستند تا بدانند چگونه میتوانند به نوزاد خود کمک کنند تا رشد و تکامل بهتری داشته باشد. تاثیر مراقبت کانگرویی بر رشد نوزاد، موضوع جذابیست که در طی سالیان گذشته بسیاری از محققین و پژوهشگران را به سمت خود کشیده است. بر اساس نتایج این پژوهشها، مراقبت کانگورویی به عنوان روشی مفید برای بهبود رشد نوزادان مطرح شده است. برای مثال، یک مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۳ نشان داد که نوزادانی که مراقبت کانگرویی دریافت کرده بودند، در مقایسه با نوزادانی که این نوع مراقبت را ندیده بودند، وزن بیشتری داشتند و بیشتر قد کشیده بودند.
از طرفی، دیگر مطالعات نشان میدهند که مراقبت کانگورویی به عنوان یک روش موثر جهت کاهش خطر عفونتهای نوزادی، بهبود ایمنی نوزاد و افزایش تمرکز و توجه وی استفاده میشود. همچنین، نوزادانی که مراقبت کانگرویی دریافت میکنند خواب بهتری دارند و به نظر میرسد که این روش میتواند به کاهش سطح استرسشان کمک نماید.
مزایای شگفت انگیز مراقبت کانگورویی چیست؟
مراقبت کانگورویی پُر از جنبههای مثبت و مفید برای دردونه شما است که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- تثبیت ضربان قلب فسقلی جان شما
- الگوی تنفس فرزندتان را بهبود میبخشد و تنفس او را منظمتر میکند.
- بهبود سطح اشباع اکسیژن (نشانهایست از اینکه چگونه اکسیژن به تمام اندامها و بافتهای نوزاد میرسد).
- افزایش زمان خواب
- افزایش وزن سریعتر را تجربه میکند
- کاهش گریهها و بهانهگیریهای ریزدونه شما
- داشتن دورههای شیردهی موفقتر
- ترخیص زودتر از بیمارستان
- در نهایت اگر تماس پوست به پوست به درستی انجام شود، میتواند به نوزادان کمک کند تا احساس امنیت و آرامش داشته باشند، خوابشان بهبود یابد، هضم برایشان تسهیل شود و رشد و تکامل آنها را تحریک کند.
مزایای مراقبت کانگورویی برای والدین میتواند شامل موارد زیر باشد:
- بهبود ارتباط و پیوند والدین با نو رسیده و احساس نزدیکی داشتن با او
- افزایش شیر مادر
- افزایش اعتماد به نفس در توانایی مراقبت از نوزاد
- افزایش اعتماد به نفس در مورد مراقبت از ریزدونه
معایب مراقبت کانگورویی چیست؟
در کنار تاثیرات مثبت مراقبت کانگورویی بر رشد نوزاد، برخی محققین نیز به نقاط ضعف این روش اشاره کردهاند. ریزودونهایهای عزیز لطفا به موارد زیر توجه کنید:
- یکی از مشکلات مراقبت کانگورویی، طولانی بودن زمانی است که نوزاد با والدین خود در تماس میباشد و این کار نیاز به صبر و تحمل زیادی از سوی والدین دارد.
- این نوع مراقبت برای مادرانی که به علت عوارض جانبی زایمان یا مشکلات سلامتی خود نمیتوانند با نوزادشان تماس برقرار کنند، قابل انجام نمیباشد.
آمادگی برای شروع مراقبت کانگورویی
پدر و مادرهای ریزدونهای توجه داشته باشید که قبل از شروع تماس پوست به پوست حتما کارهای زیر را انجام داده باشید تا این فرآیند را به درستی و با موفقیت پیش ببرید:
- زمانی را برای مراقبت کانگورویی انتخاب کنید که عجله نداشته باشید و بتوانید روی در آغوش گرفتن ریزدونه خود تمرکز کنید.
- پیراهنی بپوشید که به راحتی از جلو باز شود، یا لباس بیمارستانی بپوشید که جلو باز است. این نوع لباس به ویژه به مادر کمک میکند که سوتین خود را در بیاورد تا جگر گوشهاش آزادانه به سینهها دسترسی داشته باشد.
- یک یا دو بالش برای تنظیم وضعیت خود به همراه داشته باشید و یک پتو برای قرار دادن روی نوزاد خود آماده بگذارید.
- از استفاده از هرگونه عطر، شوینده بدن یا پودرهای قوی خودداری کنید. مهم است که ریزدونهتان بدن شما را بو کند.
- روی یک صندلی راحت که تکیه گاه دست و پشتی بلند دارد بنشینید. اگر بخواهید میتوانید یک زیرپایی نیز برای خود آماده نمایید.
- از قبل به توالت بروید، یک نوشیدنی در کنارتان بگذارید و روی راحتی خودتان نیز تمرکز کنید.
- در حین انتقال نوزاد از تخت به آرامی با او صحبت کنید و با آرامش به او بگویید چه اتفاقی دارد میافتد.
- به نشانهها یا سیگنالهای فسقلی خود حساس باشید؛ این به شما کمک میکند احساسات او را درک نمایید.
اگر نتوانستید مراقبت کانگورویی انجام دهید چه کار کنید؟
اگر برایتان به هر دلیلی مقدور نبوده که ریزدونه خود را برای مراقبت کانگورویی آماده کنید میتوانید از تکنیکهای مشابه دیگر بهره ببرید. برای مثال، میتوانید نوزاد خود را در آغوش بگیرید و به آرامی حرکت دهید، با او صحبت کنید و به او اطمینان دهید که شما همیشه در کنارش هستید. همچنین میتوانید از تکنیکهای دیگری مانند ماساژ یا پخش کردن موسیقی برای نوزاد استفاده کنید. در هر صورت، مهمترین نکته این است که به نیازهای نوزاد خود توجه کرده و روشی را انتخاب کنید که برای او بهترین نتیجه را به همراه دارد.
نوبت جمع بندی این مقاله رسید!
مراقبت کانگورویی یک روش برای پرورش ریزدونههایمان است که طی آن نوزاد در مدت اول زندگی خود به صورت مستقیم به پستان مادر خود میچسبد. این روش به دلیل فوایدی که برای نوزاد و مادر دارد، در سراسر جهان مورد توجه قرار گرفته است. نتایج حاصل از مطالعات جهانی نشان میدهد که نوزادانی که از این روش بهره ببرند حتما رشد و تکامل بهتری خواهند داشت و در برابر عفونتهای مختلف مقاومت بیشتری از خودشان نشان میدهند. همچنین مادرانی که از این روش استفاده میکنند، ریسک ابتلایشان به سرطان پستان، دیابت و بیماری های قلبی-عروقی کاهش مییابد. به طور کلی، مراقبت کانگورویی یک روش بسیار موثر شناخته میشود و پزشکهای مختلف از جمله فوق تخصصین نوزادان توصیه میکنند که حتما آن را انجام دهید.
مترجم و نویسنده: دکتر سارا فرخی مشاور ژنتیک
درباره دکترسارا فرخی
من دکتر سارا فرخی دانشجوی مقطع دکتری ژنتیک و مشاور ژنتیک هستم که از سال 1397 تاکنون مشغول تولید محتوا در زمینههای علوم پزشکی، بارداری، ناباروری، سرطان، بیماریهای ژنتیکی ارثی و عملهای زیبایی میباشم. در حال حاضر به عنوان مسئول بخش تولید محتوا و کارشناس تیمهایی همچون ریزدونه در حال فعالیت هستم. همیشه مشتاق یادگیری در مورد دستآوردهای روز دنیا در زمینه علوم پزشکی بودهام و اهداف مختلفی از جمله بهروز کردن اطلاعات و دانستهها و در راستای آن، نوشتن مقالات و کتابهای مرتبط با آنها را در پیش گرفتهام تا بتوانم نقشی در منسجم سازی اطلاعات علمی و کاربردی کردن آنها داشته باشم. Instagram: @gene_yar ||| Linkedin: linkedin.com/in/sara-farrokhi-ab30941a4
سایر نوشته های دکترسارا فرخی