مراقبت از نوزاد تازه متولد شده در زمستان
ورود نوزاد به خانه، در عین حال که میتواند شادی و عشق بیشتری را در خانواده افزایش دهد، با چالشهای بسیاری نیز همراه است. نوزادی که در زمستان به دنیا بیاید، علاوه بر تمام مسئولیتهایی که دارد، به علت سردی هوا و ویروسهای موجود در فصل، نیاز است که از او بیشتر مراقبت شود.
در شهرهای بزرگ و پرجمعیتی همچون تهران، اصفهان و مشهد که مسئله آلودگی، به علت وارونگی هوا نیز وجود دارد، میزان این مراقبت تشدید میشود. یکی از بهترین کارهایی که میتوانید برای مقاوم سازی بدن ریزدونه تازه به دنیا آمدهتان کنید، این است که با دادن شیر مادر به او، حداقل تا مدت ۶ ماه، بدن او را در برابر انواع آلودگیهای محیطی و عوامل بیماریزا حفظ کنید. آنتی بادیهای موجود در شیرمادر که مناسب با نیازهای بدن نوزادتان ساخته شده و توسط شیرمادر در اختیارش قرار میگیرد، بدن او را بسیار مقاوم و ایمن میگرداند. به قول قدیمیترها، کودکی که از شیرمادرش تغذیه شود، مریض نمیشود. این باور قدیمی، امروزه توسط علم تایید شده است.
اهمیت مراقبت از نوزاد به دنیا آمده در زمستان
وقتی که ما یک وسیله نو، مثل یخچال، تلویزیون و یا هروسیله که خریداری میکنیم، همراه با آن یک دفترچه راهنما در رابطه با طرز نگهداری از آن نیز دریافت میکنیم تا بتوانیم از آن به نحو صحیح نگهداری و مراقبت کنیم. با کمال تعجب، وقتی به موضوع نوزاد و به دنیا آمدن یک انسان جدید میرسیم، خیلی از اوقات آموزش دیدن در رابطه با طریقه صحیح مراقبت از او و شناخت نیازهای او را بی معنی میدانیم و متاسفانه اعتقاد خیلی از والدین این است که خب بچه بزرگ میشود.
نوزاد شما نیازها و درخواستهایی از شما دارد که اگر ندانید که آنها چی هستند و چطوری باید به آنها پاسخ صحیح بدهید، در وهله اول، خودتان دچار چالشهای بسیاری میشوید و نوزادتان، به خاطر ناآگاهی شما، مجبور است که سختی زیادی بکشد.
مراقبت از نوزاد شامل چه مواردی میشود؟
مراقبت از نوزاد تازه به دنیا آمده، شامل مجموعهای از آگاهیها است، مثل:
- بهترین دما برای نوزاد تازه متولد شده و میزان لباسی که باید تن او کرد،
- خونگیریهایی که از نوزاد باید گرفته شود،
- واکسنهای نوزاد، سن تزریق و مواردی که باید به هنگام واکسنها رعایت شود،
- مراقبت از نوزاد برای جلوگیری از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد(SIDS)،
- شناخت علت گریههای نوزاد ،
- روشهای صحیح حمام کردن نوزاد به جهت جلوگیری از آسیب رسانی به او،
- شناخت نشانههای خطر در نوزاد و زمان مراجع به پزشک،
- انتخاب پزشک مناسب و در صورت دسترسی نداشتن، مراجعه به مراکز بهداشت،
- طرز صحیح مراقبت از بند ناف نوزاد به جهت جلوگیری از عفونت و عوامل بسیار دیگری همچون ختنه پسران، تنگی مجرای اشکی و…
اهمیت شیردهی در زمستان برای افزایش مقاومت بدن نوزاد:
همانطور که پیشتر گفتیم، شیرمادر، حاوی آنتی بادیهای مفید و ضروری بدن نوزاد میباشد. هرنیازی که بدن ریزدونه شما داشته باشد، از طریق سیگنالهای مغزی خود، به مغز مادرش ارسال میکند و مغز مادر، برآن اساس، شروع به تولید شیر با توجه به نیازهای بدن نوزاد شما میکند و از طریق شیر در اختیارش قرار میدهد. این یک معجزه است که نوزاد شما، پیش از تولد، در آخرین روزهای بارداری مادرش، غذایش از پیش آمادهاست و براساس نیازهایی که دارد در اختیارش قرار میگیرد. بسیار مهم است که به خصوص اولین شیرمادر که آغوز نامیده میشود و شیری زرد رنگ و غلیظ است در اختیار نوزاد قرار گیرد. هرچند کم باشد، ولی نیاز است که حتما به بدن او برسد.
دمای مناسب نوزاد در زمستان:
در فصل زمستان بهتر است که نوزاد تازه به دنیا آمده را، به خصوص تا چهل روز اول در خانه نگهداشت. به خصوص در شهرهای بزرگ که فصل سرما با آلودگی هوا همراه است، خانه ماندن برای مراقبت از نوزاد و جابه جا نکردن او اهمیت بیشتری مییابد.
اگر در اینترنت دمای مناسب نوزاد را جستجو کنید، ۲۲ درجه به شما پیشنهاد میشود ولی واقعیت این است که ما ایرانیها در دمای ۲۲ درجه، احساس سرما میکنیم. پس دمایی که برای شما مناسب است را در خانه پیاده کنید و یک لایه لباس بیشتر از خودتان، تن نوزادتان کنید. یادتان باشد که بهتر است نوزادتان را با لباس گرم کنید تا اینکه بخواهید دمای خانه را خیلی افزایش داده و یا از پتو برای کشیدن روی نوزادتان استفاده کنید. استفاده از پتو نیز توسط متخصصین کودکان، برای کشیدن روی بدن نوزاد ممنوع شدهاست زیرا که میتواند خطر مرگ ناگهانی نوزاد را افزایش دهد. پس بهتر است از یک لباس بیشتر برای گرمتر کردن نوزادتان استفاده کنید.
لباس مناسب نوزاد در زمستان:
نوزاد شما از نظر دمایی، به دمای مناسب بدن شما نیاز دارد. یعنی اینکه شما با لباسی که برایتان در خانه مناسب است و احساس گرما و سرمای اضافی نمیکنید؛ یک لایه بیشتر از آن را تن نوزادتان کنید. همچنین در دوران نوزادی پوشاندن سر و پاهای نوزاد اهمیت دارد ولی توصیه میشود که دستکش، دست نوزادتان نکنید زیرا که دست وسیله تکامل ذهن نوزاد شما است و بهتر است برای جلوگیری از چنگ انداختن، با دقت و آرامش، در خواب ناخنهایش را کوتاه کنید ولی دستکش دستش نکنید.
خونگیریها از نوزاد:
خیلی از والدین به خصوص مامان و بابا اولیها، در رابطه با خونگیریها از نوزاد سوال می پرسند. کنجکاوند بدانند که این خونگیریها به چه منظوررو در چه سنهایی باید انجام شود. باید بدانید که این خونگیریها، تماما به منظور کنترل سلامت جسم نوزاد شما انجام میشود. نه فقط نوزاد شما، بلکه تمام نوزادان باید برای کنترل وضعیت سلامتی شان این خونگیریها را انجام دهند. به همین علت گفته میشود که اگر به پزشک دسترسی ندارید، حتما به مرکز بهداشت نزدیک خانهتان مراجعه کرده و پرونده تشکیل دهید. مراکز بهداشت اسم شما را یادداشت کرده و زمان خونگیریها را به شما یادآوری میکنند.
واکسنهای نوزاد:
خبر خوب این است که امروزه، در ایران، با شدت تمام، تزریق واکسنها، چه توسط مراکز بهداشت و چه پزشکان اطفال، کنترل میشود و خداروشکر از نظر تزریق واکسنها در وضعیت خوبی به سر میبریم. در بدو تولد در خود بیمارستان، سه واکسن ب.ث.ژ ، فلج اطفال و هپاتیت ب، به کوچولوی شما تزریق میشود و پس از آن در سنین دوماهگی، چهارماهگی، شش ماهگی، دوازده ماهگی، هجده ماهگی و بعد از آن بین سن چهار سالگی تا شش سالگی تزریق واکسنها انجام می شود.
تعداد واکسنها و مواردی که باید در هنگام واکسن زدن رعایت کنید، مثل نحوه استفاده از استامینوفن برای کوچولوتان، توسط خانم دکتر سونا اسلامپور، متخصص کودکان و فوق تخصص نوزادان، در دوره مراقبت از نوزاد، به طور کامل توضیح داده شده که پیشنهاد میکنیم برای آگاهی بیشتر در خصوص واکسنها، خونگیریها، دمای مناسب بدن نوزاد، روشهای حمام کردن و استفاده از مواد شوینده، که پیشتر خدمتتان عرض شد، این دوره ارزشمند را از سایت ریزدونه دریافت کنید.
مراقبت از نوزاد به جهت جلوگیری از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد(SIDS):
به گزارش خبرگزاری ایرنا، سالانه حدود ۱۴ هزار و ۴۰۰ نوزاد در ایران از دنیا میروند. متاسفانه باید بگوییم که بخش قابل توجهی از این آمار، در اثر عدم مراقبت صحیح از نوزاد تازه متولد شده، توسط والدین و مراقبان اصلی صورت میگیرد، همان عاملی که با عنوان مرگ ناگهانی نوزاد(SIDS) شناخته میشود.
موضوع سندرم مرگ ناگهانی نوزادان به قدری دلخراش است که تصمیم گرفتیم با همکاری خانم دکتر سونا اسلام پور، متخصص کودکان و فوق تخصص نوزادان، دورهای را تحت عنوان دوره آموزش تصویری مراقبت از نوزاد آماده کنیم و در این دوره به تمام نکات مهم و ضروری که باید در روز اول تولد در بیمارستان و پس از آن در خانه رعایت کنید، بپردازیم. این دوره، برای تمام پارسی زبانانی که به سلامتی نوزادشان اهمیت میدهند، آماده شدهاست.
هرچقدر که خانوادهها در رابطه با مسائل مربوط به دوران نوزادی فرزندشان آگاهتر باشند، میتوانند در مواقع حساس و بحرانی، آرامش خود را حفظ کرده و اقدامات درست را انجام دهند.
نوزاد تازه به دنیا آمده، یک موجودی بسیار ضعیف و حساس است. خیلی مهم است که بدانیم چطوری باید از این موجود ظریف و دوستداشتنی محافظت کنیم، به همین منظور بسیار مهم است که آموزش ببینیم که بدانیم نیازهای او چیست و چطور میتوانیم با رعایت نکات مهم مراقبتی از او، به نیازهایش پاسخ صحیح دهیم.
پیشگیری از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد در هنگام خواب:
سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، به خصوص در هنگام خواب نوزاد و مواردی که باید به هنگام خوابیدن او، رعایت گردد، موضوع بسیار جدی است. در هنگام خواب، باید یادتان باشد که هیچ گونه جسم اضافی مانند بالشت و پتو درکنارش قرار ندهید. استفاده از بالشت، در زیر دوسال به طور کامل ممنوع است. همچنین تشک نرم برای او انتخاب نکنید چرا که اگر بچه در آن فرو رود، امکان این خطر است که خدایی ناکرده راه تنفسی او را ببندد.
مادر به هیچ عنوان در هنگام خواب آلودگی نباید به نوزادش شیر دهد. تمام عواملی که در هنگام خواب نوزادتان، باید رعایت گردد تا از سندرم مرگ ناگهانی، جلوگیری شود، در دوره مراقبت از نوزاد، به طور کامل، همراه با تصاویر آموزشی، توسط خانم دکتر سونا اسلامپور توضیح داده شدهاست.
علت گریههای نوزاد:
والدین همیشه از دست گریههای نوزادشان شاکی هستند. باید این را بدانید که نوزاد شما، با گریه کردن به شما نیازهایش را بازگو میکند. به عنوان مثال، اگر که دیرتر از زمانی که به شما نشان میدهد که گرسنه است، به او برسید، شروع به گریههای ممتد و جیغ زدن میکند.
اگر دفع داشته باشد و شما متوجه نشوید، به خاطر وضعیت ناخوشایندی که دارد، شروع به گریه کردن میکند تا به شما یادآور شود که پوشکش را عوض کنید.
گاها ممکن است که تمام عوامل را چک کنید و همه موارد درست باشد ولی باز هم نوزادتان به گریههای بی وقفهاش ادامه دهد. در این صورت اگر بالای دو هفته باشد میتوانید به داشتن کولیک چک کنید، به خصوص که اگر ساعتهای شروع گریههای ممتد و بی وقفه آن، از عصر به بعد باشد. در لایو آموزشی علت گریههای نوزاد با محوریت کولیک و رفلاکس، همراه با خانم دکتر میترا صحرا گرد، متخصص کودکان، در رابطه با دلایل گریههای نوزاد و شیرخوار، همچنین گریههای ناشی از کولیک و رفلاکس میپردازیم که به شما توصیه میکنیم حتما این لایو ارزشمند را در سایت ریزدونه ببینید.
درباره زهرا نوایی
من زهرا نوایی یکی از بنیان گذاران ریزدونه هستم که از سن 15 سالگی با بچههای بسیاری، از شیرخواره گرفته تا خردسال و نوجوان به عنوان همیار در مراکز مختلف بهزیستی کار کردهام. از همان سالها به نوعی مادر معنوی بچههای بهزیستی بودهام و همین امر باعث شد تا به عمق تضادهای تربیتی بچهها پی ببرم. کار با انواع روانشناسان در مراکز مختلف بهزیستی از یک سو و علاقهمندی به بچهها از سمتی دیگر، این نیاز را در درونم ایجاد کرد که تلاش کنم تا هیچ پدر و مادری، بچه ای را بدون فکر و برنامه به دنیا نیاورد و نیاز به آموزش دیدن را پیش از بچهدار شدن در والدین جا بیاندازم. در کنار تمام این تجربیات، علاقه من به تحقیق و پژوهش در این حوزه و میل به نویسندگی، من را ترغیب به نوشتن در سایت ریزدونه کرد.
سایر نوشته های زهرا نوایی
دیدگاهتان را بنویسید