اصول صحیح شیردهی به نوزاد و نحوه گرفتن پستان + فیلم
روند شیردهی، یکی از طبیعیترین کارهایی است که تمامی پستانداران(بلاخص انسانها) انجام میدهند. با شتاب گرفتن زندگیها و دور شدن از غرایز طبیعی انسانی، روند شیردهی برای بسیاری از مادران شیرده، به یک مشکل تبدیل شدهاست. گاها میبینیم که مادران شیردهی که به درستی آموزش شیردهی ندیدند، برای شیردهی به نوزاد خود، متحمل استرس، فشار و ناراحتیهای بسیاری میشوند. خبر خوب آنکه قصد داریم در این مقاله شما را با آماده کردن سینه برای شیردهی و طرز صحیح شیردهی(پوزیشن مناسب) آشنا کنیم. در ادامه با ریزدونه همراه باشید.
اولین سوال از سوالات اساسی و چالش برانگیز مادران شیرده این هست که چطور سینه خود را برای شیردهی آماده کنیم؟
آماده کردن سینه برای شیردهی
بسیاری از مادران شیرده، به میزان کافی از شیر برخوردارند، اما چون نمیدانند که چطور باید سینه خود را برای شیردهی آماده کنند، شیر به میزان کافی از سینهشان نمیآید. به همین خاطر مجبورند که نوزاد خود را با شیر خشک سیر کنند.
در فیلم زیر میتوانید به طور کامل با روند آماده سازی سینه مادر برای شیردهی و طرز صحیح قرار گیری سینه در داخل دهان ریزدونهتون آشنا شوید.
طرز صحیح شیردهی به نوزاد
بعد از آنکه سینه برای شیردهی آماده شد، حالا نوبت بغل کردن نوزاد و شیردهی به اوست. نشستن صحیح مادر و در آغوش گرفتن درست نوزاد، در روند صحیح شیردهی بسیار حائز اهمیت است. یادتان باشد که برای شیردادن صحیح به نوزادتان، باید کل هاله قهوهای رنگ(نه فقط نوک سینه) را در داخل دهان ریزدونهتون قرار دهید.
فیلم آموزشی نحوه صحیح شیردادن به نوزاد و شیرخوار:
فیلم زیر، بخشی از دوره آموزشی شیردهی و دفع نوزاد و شیرخوار با تدریس خانم دکتر سونا اسلام پور، فوقتخصص نوزادان میباشد. در این دوره آموزشی، آموزش شیردادن به نوزاد بدون سانسور به مادران شیرده تدریس شدهاست.
ایستاده شیردادن به نوزاد
برای شیردادن به نوزاد، پنج مدل شیردهی استاندارد وجود دارد که یکی از این ۵مدل، ایستاده شیردادن به نوزاد است. در این پوزیشن شیردهی، نوزاد روبروی سینه مادر قرار گرفته و به حالت ایستاده شیر میخورد. این نوع مدل از شیردهی، به خصوص برای نوزادان و شیرخوارانی که دچار شکاف کام میباشند بسیار مناسب است. مادری که نوزاد دارای شکاف کام دارد، نوزادش را روبروی سینه خود نگه میدارد و با دستی دیگر، شکاف کام نوزاد خود را گرفته و به او شیر میدهد. همچنین به این مدل شیردهی، شیردهی بیولوژیکی و یا تکیه داده نیز میگویند.
فیلم آموزشی ایستاده و از روبرو شیردادن به نوزاد:
در فیلم زیر که از بخشهایی از دوره آموزشی شیردهی و دفع نوزاد و شیرخوار استفاده شده است، به آموزش یکی از پنج حالت شیردهی میپردازیم. خانم دکتر اسلامپور، در این فیلم، به آموزش مدل بیولوژیکی شیردهی، یا همان مدل ایستاده از روبه رو(تکیه داده) میپردازند. در قسمت اول دوره آموزشی شیردهی و دفع نوزاد و شیرخوار، به آموزش هر پنج مدل شیردهی یعنی مدل گهوارهای، مدل بیولوژیکی، مدل زیربغلی(فوتبال)، مدل ضربدری و مدل خوابیده، همراه با تصاویر آموزشی، میپردازیم.
زاویه شیردادن به نوزاد
برای شیردادن به نوزاد باید حواستان باشد که حتما سینه به موازات لب بالایی و بینی بچه قرار بگیرد. شما باید صبر کنید تا بچه با استشمام بوی سینهتان، دهانش را باز کند. حتما صبر کنید و هنگامی که شیرخوارتان دهانش را باز کرد، نوک سینه به همراه هاله قهوه ای رنگ دور تا دور سینه، به خصوص قسمت پایین این هاله را به طور کامل در داخل دهانش بگذارید. به صورتی که نوک سینه، به سقف دهان ریزدونه شما بخورد. حتما سر و گردن باید در یک راستا قرار گیرند که بینی بچه توسط سینه مادر کیپ نشود. سر نه باید عقب تر قرار بگیرد که شیرخوار نتواند به درستی سینه مادر را بگیرد و نه اینکه به جلو خم شده و داخل سینه فرو رود.
شیر دادن به نوزاد رفلاکسی:
یکی از بهترین روشهای شیردهی به نوزادان و شیرخوارانی که دچار رفلاکس هستند، شیردادن با زاویه است. در این نوع روش باید نوزاد به شکلی بغل شود که پاهای او پایینتر از سرش باشد. همچنین با زاویه در آغوش مادر شروع به شیرخوردن نماید. این نوع شیردهی از بازگشت شیر از معده جلوگیری به عمل آورده و برای نوزادان و شیرخواران رفلاکسی توصیه میشود. برای شیرخوارانی که دچار رفلاکس هستند توصیه میشود که بعد از شیردهی به مدت ۲۰ دقیقه روی شانه، فرآیند آروغ گیریشان به طول انجامد و سپس به صورت طاق باز خوابانده شوند.
شیر دادن در خواب به نوزاد
یکی از سوالات رایجی که والدین در رابطه با شیردهی به نوزاد در خواب می پرسند، این هست که برای جلوگیری از افت قند خون نوزاد، باید چند ساعت به چند ساعت نوزاد را در خواب شیر دهیم؟ باید این نکته را بدانید که نیاز نیست مدام نوزاد را از خواب بیدار کنید و به او شیردهید. اول اینکه نوزاد به محض گرسنگی از خواب بلند شده و به شما بازگو میکند که گرسنهاست و یا اینکه شروع به گریه کردن کرده و اعلام گرسنگی میکند.
طبق آموزشهای خانم دکتر سونا اسلامپور، در دوره جامع شیردهی و دفع نوزاد و شیرخوار، درصورت بیدار نشدن نوزاد برای شیرخوردن، برای جلوگیری از افت قند خون، لازم است که هر چهار ساعت یکبار، نوزاد را بیدار کرده و به او شیردهید. اینکه خودتان در وضعیت هوشیاری به سر ببرید بسیار مهم است. هرگز و هرگز در حالی که خواب آلود هستید، در وضعیت خوابیده به نوزادتان شیر ندهید. این کار سلامت نوزاد شما را به خطر انداخته و ممکن است که در صورت خواب آلودگی، غلت زده و روی نوزادتان بیفتید. بهتر است که به هنگام شیردهی به شیرخوارتان، او را کمی هوشیار کرده و سپس اقدام به شیردهی نمایید.
کاپ شیردهی
برخی از نوزادان ممکن است که به هر علتی نتوانند از سینه مادر خود شیر بخورند و از طرفی دیگر شیشه شیر را هم قبول نکنند. اینجاست که برای این نوع از نوزادان، کاپ شیردهی پیشنهاد میشود. مادرانی که تمایل دارند از شیر خود به نوزادشتان بدهند، میتوانند شیر خود را دوشیده و در این کاپها ریخته به نوزاد خود شیر دهند. اما اگر امکان شیرمادر فراهم نبود، میتوانید شیر خشک را نیز از طریق همین کاپ به نوزاد خود دهید. در ابتدا، ریزدونه شما شروع به لیس زدن کرده و بعد کم کم یاد میگیرد که شیر را ازین طریق بنوشد. آموزش تصویری شیردهی به نوزاد، با استفاده از کاپ شیردهی، به طور کامل در دوره شیردهی و دفع نوزاد و شیرخوار، قرار داده شدهاست.
معرفی دوره جامع آموزش شیردهی و دفع نوزاد و شیرخوار
در دوره جامع آموزشی شیردهی و دفع نوزاد و شیرخوار، خانم دکتر سونا اسلامپور، متخصص کودکان و فوق تخصص نوزادان، در رابطه با انواع چالشهای شیردهی به نوزاد و شیرخوار، اهمیت شیرمادر، آموزش نحوه صحیح شیردهی به نوزاد، تداوم شیردهی، تغذیه مادر و تاثیر آن بر روند شیردهی، علائم دفع ادرار و مدفوع نوزاد و شیرخوار، به طور کامل صحبت کردهاند. این دوره در جواب به تمام چالشها، نیازها و سوالاتی بود که والدین بسیاری، به خصوص مادر و پدرهایی که به تازگی صاحب فرزند شدند، از گروه ریزدونه پرسیدهاند. اگر فکر میکنید که آموزش های این دوره، به شما نیز میتواند کمک کند تا قبل از آنکه دچار چالشهای شیردهی شوید، با آموزش دیدن آنها را رفع کرده و با آگاهی این دوران را سپری کنید، بهتان پیشنهاد میکنیم که در این دوره فوق العاده شرکت کنید.
توضیحات بیشتر در مورد دوره آموزشی شیردهی و دفع نوزاد و شیرخوار
منتظر نظرات ارزشمندتان در رابطه با موضوع اصول صحیح شیردهی به نوزاد هستیم. اگر فکر میکنید که نظر شما به دیگر مادرها برای شیردهی صحیح کمک خواهد کرد، ممنون میشویم که نظرات خود را در زیر همین مقاله برای ما بنویسید. ما با عشق نظرات شما را می خوانیم.
برای مشاهده لایوهای آموزشی نوزاد، روی لینکهای زیر کلیک کنید:
- زردی نوزاد، همراه با خانم دکتر سونا اسلام پور(فوق تخصص نوزادان)
- مراقبت از نوزاد تازه به دنیا آمده، همراه با خانم مسعوده اکبری(پرستار بخش نوزادان)
- سندرم مرگ ناگهانی و تب نوزاد، همراه با خانم دکتر اسلام پور
- علت گریههای نوزاد، با محوریت کولیک و رفلاکس، همراه با خانم دکتر میترا صحراگرد(متخصص کودکان)
- ۲۸ روز اول زندگی(دوران نوزادی)، همراه با خانم دکتر حبیبی(دکترای آموزش بهداشت و ارتقای سلامت)
درباره زهرا نوایی
من زهرا نوایی یکی از بنیان گذاران ریزدونه هستم که از سن 15 سالگی با بچههای بسیاری، از شیرخواره گرفته تا خردسال و نوجوان به عنوان همیار در مراکز مختلف بهزیستی کار کردهام. از همان سالها به نوعی مادر معنوی بچههای بهزیستی بودهام و همین امر باعث شد تا به عمق تضادهای تربیتی بچهها پی ببرم. کار با انواع روانشناسان در مراکز مختلف بهزیستی از یک سو و علاقهمندی به بچهها از سمتی دیگر، این نیاز را در درونم ایجاد کرد که تلاش کنم تا هیچ پدر و مادری، بچه ای را بدون فکر و برنامه به دنیا نیاورد و نیاز به آموزش دیدن را پیش از بچهدار شدن در والدین جا بیاندازم. در کنار تمام این تجربیات، علاقه من به تحقیق و پژوهش در این حوزه و میل به نویسندگی، من را ترغیب به نوشتن در سایت ریزدونه کرد.
سایر نوشته های زهرا نواییمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
تکامل کودک از نوزادی تا خردسالی
مراقبت از نوزاد تازه متولد شده در زمستان
مراقبت کانگورویی: ارتباط نزدیک و طبیعی با نوزاد
زردی ناشی از شیر مادر: علل، تشخیص و راه های مدیریت
آیا می توان شیر مادر و شیر خشک را با هم مخلوط کرد؟
شیر مادر یا شیر خشک؟ مزایا و مضرات برای نوزاد و مادر
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
پوزیشن های شیر دهی و جا انداختن کام نوزاد رو خوبی رو توضیح دادین ، شیر خوردن از سینه مادر نعمتیه که امیدوارم هیچ کودکی از اون محروم نمونه
من از حضور شما سوال میپرسم
خوابیده شیر دادن به نوزاد رفلاکسی میتونه کمکی بهش بکنه ؟
سلام عزیزجان، خوشحالیم که این آموزشها براتون مفید بوده. بله واقعا شیرمادر فواید بسیار زیادی داره که اصلا قابل مقایسه با شیرخشک نیست ولی خب مادران عزیزی هم داریم که به رغم تمام تلاشهاشون، متاسفانه نتوانستن به ریزدونهشون شیرخودشون را بدهند و ما تمام تلاشمون را کردیم تا در دوره جامع آموزشی شیردهی و دفع نوزاد و شیرخوار با تدریس دکتر سونا اسلامپور، فوق تخصص نوزادان، تاجایی که امکان داره موانع را از جلوی پای مادران با آموزش تصویری طریقه صحیح شیردهی و چالشهایی که مادران دارند، برداریم.
برای شیردهی به نوزاد رفلاکسی، وضعیت ایستاده از روبرو، بیشتر توصیه میشه که حالت زاویه دار داره ریزدونه و سرش از پاهاش بالاتر هست که به شکل تصویری در دوره شیردهی و دفع توضیحات کامل دادیم. و اینکه بعد از شیردهی بهتر است که مدت زمان طولانی تری شیرخوار رفلاکسی را در حالت آروغ گیری قرار بدید. یادتون باشه که همگی شیرخواران تا حدودی دچار رفلاکس هستند و به خاطر وضعیت آناتومی بدنشون هم هست. دریچه بین مری و معده در شیرخواران شکل نگرفته و به همین علت ما برگشت شیر را داریم که در دوره کولیک و رفلاکس، حانم دکتر اسلامپور، علت رفلاکس را توضیح دادند.
ممنون از آموزش خوبتون درباره شیردهی صحیح به نوزاد
اماکاش روش صحیح شیر خشک دادن به نوزادروهم بهمون بگید چون دخترمم رفلاکسیه خواهرم میگه باید سرشو خیلی بالا بگیری رفلاکس نکنه اما فایده نداره ..
سلام عزیزجان. وقتتون بخیر باشه. طرز شیردهی مادر به نوزاد رفلاکسی داخل مقاله هست، منتهی برای دادن شیرخشک هم بهتره که ریزدونه تون را با زاویه شیر بدید یعنی پاها پایین تر از سر و در زاویه باشه و بعد از شیردهی مدت بیشتری را در حالت آروغ گیری نگه دارید. میتونید از پزشک متخصص کودکان، فوق تخصص گوارش نوزادان، کمک بگیرید تا طرز صحیح شیردهی به نوزاد و شیرخوار را به شما آموزش بدهند.
مطلب خوبی بود من هنوز قسمت نشده بچه دار بشم اما خب دارم اگاهیمو زیادتر می کنم
طرز شیر دادن به نوزاد تازه متولد شده رو خیلی خوب شرح دادین دوستم چند وقت قبل زایمان کرد و این مطالب رو بهشون انتقال دادم عاشق سایتتون شده
دعا کنید منم مادر بشم
سلام عزیزجان، خوشحالیم که محتوای این مقاله براتون مفید بوده و ممنونیم برای معرفی ریزدونه به دوستتون. میتونید برای کسب اطلاعات بیشتر، از محتوای دوره آموزشی شیردهی و دفع نوزاد و شیرخوار هم استفاده کنید. مطالب این دوره توسط خانم دکتر سونا اسلام پور، متخصص کودکان و فوق تخصص نوزادان تدریس شده و مطمئنن خیلی میتونه برای شما و دوستتون مفید واقع بشه. انشالله که به زودی زود خبر ریزدونه دار شدنتون را میشنویم.