مزایا و معایب زایمان سزارین نسبت به طبیعی
زایمان سزارین روشی جراحی است که برای به دنیا آوردن نوزاد از طریق ایجاد برش در شکم و رحم مورد استفاده قرار میگیرد. در اکثر موارد، تا دو الی سه هفته قبل از زایمان، مشخص نمیشود که مادر نیاز به زایمان طبیعی دارد یا سزارین. تقریباً از هر سه تولد یک مورد آن به صورت سزارین انجام میشود. طبق گزارشات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، این میزان از حدود ۵ درصد در سال ۱۹۷۰ به ۲۰ درصد در ۱۹۹۶ و به ۳۲ درصد در سال ۲۰۱۵ رسیده است. به هر حال اگر باردار هستید و پزشک به شما سزارین را توصیه کرده است، دانستن مزایا و معایب زایمان سزارین میتواند به شما کمک کند تا برای آن آماده شوید.
نکات مهمی که درباره زایمان سزارین باید بدانید
بعضی مواقع، پزشک، انجام سزارین را برای شما یا کوچولویتان نسبت به زایمان طبیعی، ایمنتر میداند. در زیر به مهمترین مزایا و معایب زایمان سزارین اشاره میکنیم.
انجام سزارین، چند مزیت بارز دارد
- بیشتر سزارینها در هفته سی و نهم بارداری برنامه ریزی میشوند، به این ترتیب پزشکان ظرف چند دقیقه پس از زایمان متوجه خواهند شد که آیا نوزاد به دلیل مشکلاتی مانند بیماریهای مادرزادی قلب نیاز به جراحی دارد یا خیر.
- سزارین برنامه ریزی شده خطر صدمات هنگام تولد مانند خفگی (کمبود اکسیژن)، دیستوشی شانه (گیر کردن شانه نوزاد در کانال زایمان) و شکستگی را کاهش می دهد.
- عملهای سزارین تا حدودی از بروز اختلالات عضلههای کف لگن جلوگیری میکند (مانند افتادگی یا بی اختیاری) البته این موضوع تا حدودی بحث برانگیز است. با این حال در مواردی که مادران قبل از باردار شدن برای درمان بی اختیاری ادراری خود عمل جراحی انجام داده اند، ممکن است انجام زایمان سزارین برای جلوگیری از آسیب مجدد آنها مناسب باشد.
مشاهده دوره زایمان برای شما مادر باردار عزیز توصیه میشه، چون به شما کمک می کنه تا با روند زایمان آشنا بشید و یک زایمان با خاطره قشنگ داشته باشید. برای مشاهده دوره روی عکس زیر کلیک کنید
معایب زایمان سزارین
- بافت اسکار ناشی از سزارین میتواند زایمانهای بعدی مادر را دشوارتر کند زیرا خطر صدمات روده یا مثانه و خونریزی بیش از حد را افزایش میدهد.
- عفونت بعد از انجام سزارین: ممکن است مادر در معرض خطر ابتلا به عفونت پوشش رحم (آندومتریت) قرار بگیرد.
- خونریزی پس از زایمان: سزارین ممکن است باعث خونریزی شدید در حین و بعد از زایمان شود.
- واکنش به بیهوشی: واکنشهای جانبی به هر نوع ماده بیهوشی طی سزارین امکان پذیر است.
- لخته شدن خون: سزارین ممکن است خطر ایجاد لخته خون در داخل وریدهای عمیق، به ویژه در پاها یا اندام های لگنی (ترومبوز ورید عمقی) را افزایش دهد. اگر لخته خون به ریه های مادر برسد و جریان خون (آمبولی ریوی) را مسدود کند، زندگی وی در خطر قرار خواهد گرفت.
- آسیب ناشی از جراحی: اگرچه نادر است، صدمات وارده حین جراحی به مثانه یا روده میتواند در طی زایمان سزارین ایجاد شود.
سزارین و تاثیرات آن در بارداریهای بعدی
در بالا به مهمترین مزایا و معایب زایمان سزارین اشاره شد؛ اما برخی نکات باقیمانده که مرتبط با تاثیرات سزارین بر بارداری و زایمانهای بعدی مادران عزیز میباشد، در ادامه به این نکات اشاره خواهیم کرد:
- جفت سرراهی: هنگامی که جفت دهانه رحم را بپوشاند، با نام جفت سرراهی شناخته میشود که در اثر سزارینهای قبلی ممکن است به وجود بیاید.
- چسبندگی جفت: زنانی که سابقه زایمان سزارین دارند، بیشتر در معرض خطر چسبندگی جفت قرار دارند. چسبندگی جفت (پلاسنتا اکرتا) وقتی به وجود میآید که رگهای خونی به طور عمیق در دیواره رحم رشد کنند و در حین زایمان به راحتی جدا نشوند.
- دکولمان جفت: یا کندگی جفت زمانی است که جفت به ناگهان از دیواره آندومتر رحم جدا میشود.
- حاملگی در محل اسکار سزارین: یک عارضه نادر است که طی آن نوعی بارداری خارج رحمی رخ میدهد و حاملگی در ناحیه اسکار سزارین قدیمی ایجاد میشود.
نکته بسیار مهم در مورد سزارین این است که اگر رحم را برش دهیم، جای آن هیچگاه خوب نمیشود، این مهمترین موضوعی خواهد بود که باید در حاملگیهای آینده آن را در نظر گرفت. بنابراین ضروری است که تصمیم گیری برای چاقو به دست شدن پزشک و انجام سزارین به طور کامل برنامه ریزی شده باشد.
نقاهت پس از زایمان، ممکن است طولانی باشد
علاوه بر مزایا و معایب زایمان سزارین که ذکر شد، مادران عزیز باید بدانند که پس از انجام این نوع زایمان، به آسایش کامل نخواهند رسید. در طی دوران نقاهت بعد از سزارین، ناراحتی و خستگی مادر بسیار شایع است. برای تسریع روند بهبودیتان نکات زیر را در نظر بگیرید:
- سخت نگیرید: در صورت امکان استراحت کنید، سعی کنید هر آنچه که ممکن است شما و ریزدونهتان احتیاج داشته باشید را در دسترس قرار دهید. در چند هفته اول از بلند کردن اجسام سنگینتر از کوچولویتان خودداری کنید. همچنین زمانی که نشستهاید، به حالتی که کف پا را بر زمین گذاشتهاید و زانوها را در بغل گرفتهاید (به اصطلاح چمباتمه زدهاید) به ناگهان بلند نشوید.
- به دنبال تسکین دردتان باشید: برای تسکین درد برش ناشی از سزارین، پزشک شما ممکن است یک پد گرم کننده به اضافه داروهای مسکن مانند استامینوفن یا سایر داروها را برای تسکین دردتان تجویز کند. بیشتر داروهای تسکین درد برای مادرانی که شیر میدهند بی خطر است.
- از رابطه جنسی اجتناب کنید: برای جلوگیری از ابتلا به عفونت، به مدت شش هفته بعد از سزارین از انجام رابطه جنسی خودداری کنید.
- رانندگی نکنید:اگر ممکن است رانندگی نکنید تا زمانی که بتوانید بدون کمک داروهای ضد درد، به راحتی ترمز بگیرید و بچرخید و پشت سرتان و نقاط کور را بررسی کنید. رسیدن به این وضعیت ممکن است یک تا دو هفته طول بکشد.
دوره مراقبت نوزاد برای مادران آگاه، بهترین هدیه ای است که می تونید به خود و فرزندتان بدهید. تو این دوره ما یک کتاب رایگان رو به عنوان هدیه برای شما مادر آگاه در نظر گرفتیم. برای مشاهده دوره روی عکس زیر کلیک کنید
چه زمانی باید به پزشک خود مراجعه کنید؟
مراقبتهای پس از زایمان سزارین باید یک روند مداوم باشد و نه فقط یک بار ویزیت بعد از زایمان، بنابراین در سه هفته اول پس از زایمان سزارین باید با پزشک یا مامای خود در ارتباط باشید. طی ۱۲ هفته پس از زایمان، برای ارزیابی جامع به پزشک خود مراجعه کنید. در طی این قرار ملاقات، پزشک وضعیت بخیههای شکمتان و وضعیت روحی و روانی شما را بررسی میکند و در مورد بهترین نحوه پیشگیری از بارداری و فاصله بین زایمانهایتان به شما اطلاعات مفیدی میدهد. گذشته از اینها اگر طی این مدت، یک یا چند علامت از موارد زیر را دیدید بهتر است در سریعترین زمان ممکن به پزشک خود یا یک مرکز درمانی مراجعه نمایید:
- بخیههای شما ترشحات قرمز دارد
- بخیهها متورم شوند یا چیزی از آنها خارجی شود
- مادر تب کند
- مادر دچار خونریزی شدید شود
- درد شکمی بدتر شود
سخن پایانی
در پایان مقاله مزایا و معایب زایمان سزارین لازم است به یک نکته پایانی اشاره کنیم. اگر اندکی پس از زایمان دچار تغییرات شدید خلقی، از دست دادن اشتها، خستگی مفرط و کمبود انرژی و شادی در زندگی شدید، ممکن است دچار افسردگی پس از زایمان شده باشید. اگر فکر میکنید این حالت در شما اتفاق افتاده است، با پزشک خود دیدار کنید، به خصوص اگر علائم و نشانههای بیماری خود به خود از بین نرود، در مراقبت از نوزاد یا انجام کارهای روزمره مشکل دارید یا فکر آسیب رساندن به خود یا نوزادتان را دارید. افسردگی پس از زایمان سزارین شایع و قابل درمان میباشد.
منابع: healthline – mayoclinic
درباره دکترسارا فرخی
من دکتر سارا فرخی دانشجوی مقطع دکتری ژنتیک و مشاور ژنتیک هستم که از سال 1397 تاکنون مشغول تولید محتوا در زمینههای علوم پزشکی، بارداری، ناباروری، سرطان، بیماریهای ژنتیکی ارثی و عملهای زیبایی میباشم. در حال حاضر به عنوان مسئول بخش تولید محتوا و کارشناس تیمهایی همچون ریزدونه در حال فعالیت هستم. همیشه مشتاق یادگیری در مورد دستآوردهای روز دنیا در زمینه علوم پزشکی بودهام و اهداف مختلفی از جمله بهروز کردن اطلاعات و دانستهها و در راستای آن، نوشتن مقالات و کتابهای مرتبط با آنها را در پیش گرفتهام تا بتوانم نقشی در منسجم سازی اطلاعات علمی و کاربردی کردن آنها داشته باشم. Instagram: @gene_yar ||| Linkedin: linkedin.com/in/sara-farrokhi-ab30941a4
سایر نوشته های دکترسارا فرخی
دیدگاهتان را بنویسید