مراحل زایمان طبیعی و تولد نوزاد + عکس (۱۴۰۲)
مادر شدن حس ناب و بیمانندی است که شما را وارد یک دنیای جدید و سراسر لذت، نگرانی و از خود گذشتگی میکند. بسیاری از مادران باردار در مورد نوع زایمان خود تصمیم گیری کردهاند و مصصم شدهاند که میوه دل خود را به روش طبیعی به دنیا بیاورند. تیم ریزدونه به حسن انتخاب و اراده شما تبریک میگوید!
علم ثابت کردهاست که زایمان طبیعی بهترین روش برای تولد است و هم مادران و هم نوزادان سود بسیاری از این متد خواهند برد. ما قصد داریم تا در این مقاله، برای شما مراحل زایمان طبیعی را شرح داده و تا حد ممکن، شما را برای روز زایمانتان آماده مینماییم. با ما همراه باشید تا برای هر موقعیتی آمادگی کسب کنید.
زایمان طبیعی چیست؟
همانطور که میدانید، زایمان طبیعی، یکی از روش های به دنیا آوردن فرزند است که طی آن، نوزاد از طریق واژن و کانال زایمان از بدن مادر خارج میشود. بدون اینکه نیازی به برش و جراحیهای باز باشد! از روز ازل، فرزند انسان به خواست خدا از دهانه رحم مادر به طور طبیعی خارج شد و پا بر زمین نهاد. با گذشت زمان و هوشمند شدن انسان و دستیابی به تکنیکهای جدید جراحی، روشهایی همچون سزارین نیز برای زایمان معرفی شد.
در طی سالهای گذشته، حرف و حدیث زیادی در مورد ضررهای زایمان طبیعی مطرح شد و همین امر منجر به گرایش مادران به سمت زایمان سزارین گردید. با این حال پزشکان و دانشمندان بیکار ننشستند و به بررسی و مقایسه دقیق این دو متد پرداختند. محققین، پزشکان و متخصصین زنان و زایمان، در طی سالها تحقیق و بررسی، به صورت بالینی و تجربی، به این نتیجه رسیدند که زایمان طبیعی، بهترین و سودمندترین روش برای به دنیا آوردن نوزاد است.
آمادگی برای زایمان طبیعی
وقتی که بدانید در طول زایمان چه اتفاقاتی در انتظارتان است و از مراحل زایمان طبیعی مطلع باشید، به احتمال زیاد احساس راحتی و آرامش بیشتری خواهید داشت و این فراغ خاطر میتواند شانس شما را برای موفقیت و تسهیل بیشتر در زایمان طبیعی افزایش دهد. شما تقریبا ۸ ماه فرصت دارید که در کلاسهای آمادگی زایمان شرکت کنید یا کتابهای دستی و الکترونیکی را به این منظور تهیه نمایید و سطح آمادگی خود را به بالاترین حد ممکن برسانید.
با پایان ۸ ماهگی، ایده خوبی است که برنامه زایمان خود را با ماما یا دکتری که از شما مراقبت میکند در میان بگذارید. این کار به آنها کمک میکند ترجیحات و خواستههای شما را درک کنند و برای دستیابی به آنها با شما همکاری کنند. اگر تحت نظر ماما یا متخصص زنان خاصی نیستید هم ایرادی ندارد! هیچ چیزی را از دست ندادهاید! کافیست که ترجیحات و ملزومات خود را در یک دفترچه بنویسید و آن را با همسر یا خانواده یا دوست و یا یک فرد قابل اطمینان در میان بگذارید تا در روز موعود همه چیز روی روال و برنامه ریزی پیش برود.
لایو با متخصین
ریزدونه بیش از سی لایو آموزشی و تخصصی با متخصصین، در حوزههای مختلف اقدام به بارداری، بارداری، زایمان و دوران نوزادی تهیه کرده است که میتوانید با مراجعه به بخش لایو با متخصصین، جواب بسیاری از سوالات خود را از متخصصین مربوطه دریافت نمایید.
دوره آموزشی آمادگی برای زایمان
همچنین برای شما که به دنبال کاهش ترس و اضطراب و افزایش آگاهی خود در رابطه با زایمان طبیعی هستید، دورهای به نام فیلم آموزشی آمادگی برای زایمان تهیه نمودهایم که با قیمتی مقرون به صرفه میتوانید از سایت ریزدونه تهیه نمایید.
در این فیلم، تمام مواردی که یک مادر لازم است در رابطه با قبل، حین و بعد از زایمان طبیعی خود بداند جمع آوری شدهاست. متخصصین بخش زایشگاه بیمارستان چسترفیلد انگلستان، تمام محتوای این دوره آموزشی را تدریس و تیم ریزدونه آن را ترجمه، دوبله کرده و به زبان ساده در اختیار مخاطبین قرار دادهاست. برای مشاهده و خرید دوره روی عکس زیر کلیک کنید.
مراحل زایمان طبیعی
در ادامه، به تشریح مراحل زایمان طبیعی و کارکرد کیسه آمنیوتیک، انقباضات، گشاد شدن دهانه رحم و ورود نوزاد به دهانه رحم میپردازیم.
کیسه آمنیوتیک
کیسه آمنیوتیک غشای پر از مایعی است که جنین شما را احاطه کرده است. این کیسه تقریباً همیشه قبل از تولد نوزاد پاره میشود، اگرچه در برخی موارد تا زمان زایمان دست نخورده باقی میماند. در بیشتر موارد، کیسه آب شما قبل از شروع زایمان یا در همان ابتدای زایمان پاره میشود که برخی از مادران آن را به صورت فوران مایع از واژن تجربه میکنند و برخی دیگر آن را بطور نشتی و خروج قطرهای آب میبینند. هر طور که هست، مایع خروجی باید شفاف و بدون بو باشد و در عین حال شما و اطرافیانتان باید کاملا خونسرد باشید و فقط با پزشک یا مامای خود تماس بگیرید.
انقباضات
انقباضات باعث سفت شدن و رها شدن رحم شما میشوند. این حرکات در نهایت به فسقلی شما کمک میکنند تا از دهانه رحم عبور کرده و از واژن خارج شود. انقباضات میتوانند مانند گرفتگی یا فشار سنگینی باشند که از کمر شروع شده و به سمت جلوی شکم حرکت میکنند. انقباضات، شاخص قابل اعتمادی برای شروع زایمان واقعی نیستند! شما ممکن است قبلاً نیز انقباضات برکستون هیکس (کاذب) را احساس کرده باشید. همان انقاباضاتی که در اوایل سه ماهه دوم بارداری تجربه کردید. یک قانون کلی این است که وقتی انقباضاتی دارید که یک دقیقه طول میکشند، پنج دقیقه از هم فاصله دارند، و برای یک ساعت به همین منوال پیش برود شما در شرف زایمان واقعی هستید.
گشاد شدن دهانه رحم
دهانه رحم پایین ترین قسمت رحم است که به داخل واژن باز میشود. دهانه رحم یک ساختار لولهای به طول تقریبی ۳ تا ۴ سانتیمتر با گذرگاهی است که حفره رحم را به واژن متصل میکند. در طول زایمان، نقش دهانه رحم باید از حفظ بارداری (با بسته نگه داشتن رحم) به تسهیل زایمان تغییر کند و نوزاد با گشاد شدن یا باز شدن آن به اندازه کافی فضا برای خروج داشته باشد. تغییرات اساسی که در اواخر بارداری در بدن شما رخ میدهند، منجر به نرم شدن بافت دهانه رحم و نازک شدن آن میشود. هر دو این اتفاق، به آماده سازی دهانه رحم (سرویکس) کمک میکنند. زمانی که دهانه رحم ۳ سانتیمتر یا بیشتر گشاد شده باشد، زایمان فعال در نظر گرفته میشود.
ورود نوزاد به کانال زایمان
در نهایت، کانال دهانه رحم باید باز شود تا زمانی که به قطر ۱۰ سانتی متر برسد و ریزدونه بتواند به کانال زایمان منتقل گردد. با ورود نوزاد به واژن، پوست و عضلات شما کشیده میشوند و لابیا و پرینه (ناحیه بین واژن و مقعد) به نقطه حداکثر کشش میرسند. در این مرحله، پوست ممکن است احساس سوزش داشته باشد. برخی از مربیان زایمان به دلیل احساس سوزشی که هنگام کشیده شدن بافتهای مادر در اطراف سر نوزاد احساس میشود، به آن “حلقه آتش” میگویند. در این زمان، پزشک یا مامای شما ممکن است تصمیم به انجام اپی زیاتومی (برش دادن قسمت کوچکی از دهانه واژن برای خروج راحتتر نوزاد) بگیرد. ممکن است اپی زیاتومی را احساس کنید یا اصلا چیزی از آن نفهمید، زیرا پوست و ماهیچهها ممکن است حس خود را به دلیل سفت شدن و کشش بیش از حد از دست بدهند.
تولد نوزاد
همزمان که سر نوزاد از واژن بیرون بیاید، فشار وارده بر مادر به طور چشمگیری کم میشود، اگرچه احتمالاً هنوز کمی احساس ناراحتی خواهید کرد. در این زمان، پزشک یا پرستار از شما میخواهد تا زور زدن را متوقف کنید. این کار به این سبب است که آنها دهان و بینی فرزند دلبندتان را از مایع آمنیوتیک و مخاط و خون پاک کنند. انجام این کار قبل از شروع نفس کشیدن و گریه فسقلیها بسیار مهم است.
معمولاً پزشک سر نوزاد را یک ربع دور میچرخاند تا با بدن وی که هنوز در داخل واژن شما قرار دارد، هماهنگ شود. سپس تیم پزشکی از شما میخواهند که مجدد فشار دادن و زور زدن را برای خارج شدن شانههای نوزاد شروع کنید. پس اول شانهها و سپس بازوها بیرون میآیند و سپس با آخرین فشار، ثمره ۹ ماه انتظار خود را به دنیا میآورید! تبریک میگوییم! دوران شیرین در آغوش کشیدن ریزدونه شروع شد. حس ناب مادری گوارای وجودتان.
دوره مراقبت نوزاد برای مادران آگاه، بهترین هدیه ای است که می تونید به خود و فرزندتان بدهید. تو این دوره ما یک کتاب رایگان رو به عنوان هدیه برای شما مادر آگاه در نظر گرفتیم. برای مشاهده دوره روی عکس زیر کلیک کنید
زایمان ایستاده(up right)
مادران باردار، اغلب در پوزیشن آپ رایت(up right)، یا به صورت ایستاده زایمان کردن، راحتتر هستند. این پوزیشن شامل زایمان در حالت ایستاده، چمباتمه و یا زانو زدن میشود. در این حالت، نزول جنین راحتتر است و به ویژه در مرحله دوم زایمان که مرحله افزایش دردها و انقباضات است، به مادران کمک بیشتری میکند برای اینکه فشار آورده و روند زایمان را سرعت ببخشند. ولی این نوع زایمان، در کنار مزایای خود، یکسری معایب هم دارد. مثل اینکه مانیتور کردن ضربان قلب جنین سختتر میشود و امکان پارگی در قسمت پرینه(حد فاصل مقعد و رحم) افزایش مییابد. همینطور مراقبان و پزشک باید توجه و دقت بیشتری را به کار ببرد که به محض خروج جنین، او را بگیرد و مانع از افتادن و ضربه زدن به جنین شود. در این نوع از زایمان، همچنین مادر خون بیشتری را از دست میدهد.
مترجم: سارا فرخی
منابع:
منتظر نظرات ارزشمندتان در رابطه با موضوع مراحل زایمان طبیعی و تولید نوزاد هستیم. اگر فکر میکنید که تجربیات شما به دیگر عزیزان ریزدونهای هم در رابطه با انتخاب نوع زایمانشان کمک خواهد کرد، ممنون میشویم که نظرات خود را در زیر همین مقاله، در همین صفحه، برای ما بنویسید. ما با عشق نظرات شما را می خوانیم
درباره دکترسارا فرخی
من دکتر سارا فرخی دانشجوی مقطع دکتری ژنتیک و مشاور ژنتیک هستم که از سال 1397 تاکنون مشغول تولید محتوا در زمینههای علوم پزشکی، بارداری، ناباروری، سرطان، بیماریهای ژنتیکی ارثی و عملهای زیبایی میباشم. در حال حاضر به عنوان مسئول بخش تولید محتوا و کارشناس تیمهایی همچون ریزدونه در حال فعالیت هستم. همیشه مشتاق یادگیری در مورد دستآوردهای روز دنیا در زمینه علوم پزشکی بودهام و اهداف مختلفی از جمله بهروز کردن اطلاعات و دانستهها و در راستای آن، نوشتن مقالات و کتابهای مرتبط با آنها را در پیش گرفتهام تا بتوانم نقشی در منسجم سازی اطلاعات علمی و کاربردی کردن آنها داشته باشم. Instagram: @gene_yar ||| Linkedin: linkedin.com/in/sara-farrokhi-ab30941a4
سایر نوشته های دکترسارا فرخی
دیدگاهتان را بنویسید